MINE ERFARINGER OM PLANTING AV PIONER
Pioner er kalkelskede planter som liker full sol til halvskygge. Jeg har også plantet pioner med bare 2-3 timer sol om dagen, og det går bra bare det ikke er for mye fuktighet. Pionene blomstrer bare litt senere (flytter på blomstringstiden). Trepioner trives godt i såkalt vandrende skygge til full sol. Derfor passer de godt under store trær. Ikke plant stauder og andre vekster med dyptgående røtter rundt plantene, da blir det konkuranse om næringen, og det tar lenger tid å bli stor plante.
IKKE PLANT PIONENE I NÆRHET AV SURJORDSPLANTER (rododendron og nåletrær osv.).
Grav et hull på ca. 75 cm i diameter og 30-40 cm dypt. Du kan bruke samme jord, men det må være ca. 5-10 cm grus eller småstein i bunnen. Det gir god drenering. Luft den jorden du har spadd opp, og bland inn Hagekalk granulert og tilsett gjerne skjellsand, tilsett også litt gjødsel (fullgjødsel 12-4-18, ca en neve)bland sammen. TREPIONER LIKER IKKE BENMEL.
og så planter du pionen, og trykk jorden til med håndflaten. Pass på at det er en liten forhøyning der planten skal komme opp, slik at vannet renner vekk når det regner mye. Strø så litt fullgjødsel på toppen i en ring på ca.30cm i diameter. Vann ikke i tide og utide. Skal du vanne, så gjør det når knoppene er store, eller når du ser at nektaren har tørket på knoppene. Da produserer planten mer nektar, og problemet er løst. Ikke bruk dryppvanning, for det er for kaldt. Da kan pionrøttene råtne opp. Pioner liker ikke å fryse på beina.

FOR DEG SOM SKAL PLANTE UT PIONER SOM HAR OVERVINTRET I POTTER:
Når pionen har våknet fra vinterdvale vanner du den litt.Vann ikke mye.(To kopper er nok i første omgang.) VIKTIG. Det skal bare være litt fuktig. Vanner du for mye blir det ikke noe særlig med røtter. Så setter du den på et lysere sted,så kjølig som mulig.(IKKE FROST) Det gjør jo ikke noe om den kommer tidligere i blomst i år.Når frosten er over ute, setter du hele potten i bakken der du skal ha den i hagen. Der kan den stå til juli måned.Etterpå tar du planten ut av potten og setter den på plass. Hvorfor lurer du kansje på? Jo, når planten får gro i fred i potten lager den mye røtter, og jorden blir hengene på røttene når du planter den, slik at den bare gror videre uten stopp. Da er den godt rustet for å bli en rask voksende plante resten av året. Husk å gjødsle (ikke mye første året) og vanne godt når du planter den. Jeg bruker Hagegjødsel 11-5-18 eller 12-4-18 som du får over alt. Håper denne forklaring hjelper deg videre.

Vi har delt inn alle pionene i fem kategorier:

Silkepioner (Lact.og Jap.Lact.) liker litt leirblandet jord og sandjord. HUSK GOD DRENERING.
IKKE bruk ren torv når du skal fylle på ny jord.Det har jeg dårlig erfaring med. Må du,så husk å blande godt sammen med den jorden du har fra før. Kompostjord er bra. HUSK KALKING (skjellsand). Plantedybden er 2-5 cm jord over øverste knopp. Er det en kald vokseplass velger du 5 cm.
Gjødsle litt tidlig om våren.Den viktigste gjødsling er etter blomstring.Vann ikke i tide og utide.

Edelpioner (Hybr.) liker litt mer sandholdig jord enn silkepionene. HUSK GOD DRENERING.
Litt grov støpesand blandet inn i jorden er bra hvis du har litt fet jord fra før. HUSK KALKING (skjellsand)
Plantedybden er 2-5 cm jord over øverste knopp. Er det en kald vokseplass velger du 5 cm.
Gjødsle litt tidlig om våren. Den viktigste gjødsling er etter blomstring. Vann ikke i tide og utide.

Trepioner liker best sandjord, og må ha MEGET GOD DRENERING. Jeg har blandet inn både støpe- sand og subbus med godt resultat. HUSK KALKING (skjellsand).
Plantedybden er 5 cm under bakkenivå ved øverste rotfeste eller podefeste.Fyll på med småstein og grus Trepioner SKAL HA en god forhøyning ved stammen, (ca.10-15 cm) som består av småstein og grus slik at vannet alltid renner vekk fra stammen.Det er viktig.Ligger det jord inn til stammen kan den råtne. Trepioner skal IKKE gjødsles med BENMEL, kun fullgjødsel 12-4-18, som er best tidlig om våren.
Når planten er etablert, er det ikke behov for vanning. Unntak er lang tørkeperiode, spesielt vår og sommer.
Trepioner skal beskjæres om våren, vent til alle skudd har kommet, ca. 20. mai, og skjær vekk tørre grener.

Itoh-hybrider er krysninger mellom trepioner og staudepioner. De liker kraftigere jord enn de andre typene. IKKE bruk ren torv når du skal fylle på ny jord. Samme som Silkepioner. Kompostjord er bra.
HUSK KALKING (skjellsand). HUSK GOD DRENERING. Plantedybde 5-10 cm.
Gjødsle litt tidlig om våren.Den viktigste gjødsling er etter blomstring. Vann ikke i tide og utide. Itoh-hybrider beskjæres om høsten ca. 10 cm over bakken eller 5 cm over nytt skudd som er synlig.

Villarter liker sandjord, ikke for mye fet jord. HUSK KALKING (skjellsand). HUSK GOD DRENERING.
Plantedybden er 2-5 cm jord over øverste knopp. Er det en kald vokseplass velger du 5 cm.
Gjødsle litt tidlig om våren.Den viktigste gjødsling er etter blomstring.Vann ikke i tide og utide.

Hilsen Eivind Hansen www.pionhagen.no

Tilbake til forsida